• image
  • image
  • image
Previous Next

Examens

Theorie

Heb je al een autorijbewijs of een militair theoriecertificaat A? Dan kun je meteen beginnen met de motorrijlessen. In alle andere gevallen moet je eerst je theoriecertificaat voor de motor halen. Dit certificaat is een jaar lang geldig.

Studiemateriaal

Rijschool De Kempen biedt de mogelijkheid om theorieboeken en/of een CD-ROM aan te schaffen. Zo kun je jezelf optimaal voorbereiden op het theorie-examen. Dit doe je dan door middel van zelfstudie. Uiteraard kun je voor eventuele vragen over de theorie altijd bij je rijinstructeur terecht.

Theorie-examen

Het CBR neemt je theorie-examen af. Het examen voor de motortheorie bestaat uit 50 vragen. Daarvan moet je er 44 goed beantwoorden. Ben je geslaagd? Dan krijg je het theoriecertificaat meteen mee.

Praktijkexamen

Praktijkexamen Als na overleg tussen jou en je instructeur blijkt dat je klaar bent voor het praktijkexamen, vraagt je instructeur het examen aan. De examenaanvraag vereist een verklaring van medische geschiktheid om het praktijkexamen af te leggen. Wanneer alles in orde is, zal je instructeur je tijdig op de hoogte stellen van de datum en het tijdstip van het examen.

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen: voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD).

Voertuigbeheersing (AVB)

Praktijkexamen I bestaat uit de voertuigbeheersing, het leren beheersen van de motor. Je leert 12 bijzondere verrichtingen aan, verdeeld over 4 clusters. Zo raak je vertrouwd met de mogelijkheden en beperkingen van de motor.

Dit onderdeel wordt afgesloten met het CBR-examen voertuigbeheersing. Tijdens het examen voer je zeven van de 12 bijzondere verrichtingen uit. Iedere verrichting mag je zo nodig één keer overdoen. Uiteindelijk moeten er 5 verrichtingen goed zijn uitgevoerd, waarvan minimaal één in ieder cluster.

De geldigheid van de uitslag van je bijzondere verrichtingen is 1 jaar. Je moet dus binnen een jaar het AVD-examen afleggen.

Verkeersdeelneming (AVD)

Praktijkexamen II bestaat uit de verkeersdeelneming. Tijdens de motorrijlessen leer je op een verkeersveilige en verantwoorde manier het ‘echte’ motorrijden.

Dit examen mag je pas afleggen als je in het bezit bent van je theoriecertificaat en je geslaagd bent voor het praktijkexamen AVB.

Zware of lichte categorie

Ben je tussen de 18 en 20 jaar? Dan mag je alleen motorrijexamen doen op een lichte motor voor de categorie A.

Ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je ervoor kiezen het motorrijexamen doen op een zware motor.

Doe je examen voor de lichte categorie? Dan wordt dit na 2 jaar omgezet in een rijbewijs voor de zware motor.